✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Danmark

  Danmark

  (DKK kr.)

 • Frankrig

  Frankrig

  (EUR €)

 • Holland (Nederlandene)

  Holland (Nederlandene)

  (EUR €)

 • Italien

  Italien

  (EUR €)

 • Spanien

  Spanien

  (EUR €)

 • Sverige

  Sverige

  (SEK kr)

 • Tjekkiet

  Tjekkiet

  (CZK Kč)

 • Tyskland

  Tyskland

  (EUR €)

HAVENS INSEKTER - VIDSTE DU AT MANGE SOMMERFUGLE OG BIER ER TRUEDE?

HAVENS INSEKTER - VIDSTE DU AT MANGE SOMMERFUGLE OG BIER ER TRUEDE?

Vidste du, at der findes mere end 17.000 forskellige arter af sommerfugle og mere end 20.000 forskellige arter bier - hvoraf en af dem er honningbien. Alle de andre bier er vilde arter, ligesom fx. humlebien. Dertil kommer et utal af møl og andre bestøvere. 

Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, hvis du gerne vil anlægge en bi- og sommerfuglehave? Her kommer et par tips.

 

1. Vælg de rigtige blomster

Sommerfuglene og bierne skal kunne komme til lækkerierne. Så blomstens form er meget vigtig for at det skal lykkes.

Sommerfugle har en lang rullende tunge, som de bruger som en slags 'sugerør' til at slurpe nektar op med. Humlebier kan få meget pollen med deres store behårede kroppe, men de skal kunne nå det: De har brug for blomster, der er stive nok i stænglen til at lande på. Mens andre vilde bier er meget små og kan nemmere kravle ind i blomsten efter pollen.

Bier, humlebier og sommerfugle søger alle efter pollen og nektar fra februar til sent på efteråret - hvorfor du også skal sørge for den sene blomstring fra fx. Dahia.

Nektar er en slags sød sirup, med proteiner og vitaminer, som hovedsageligt tiltrækker sommerfugle, der lever af den søde saft. Honningbier samler også nektar - men for at lave honning, som er deres fødekilde.

Pollen består af protein, fedt og vitaminer. Bier samler det primært for at brødføde deres larver. Sommerfuglens larver har ikke brug for det, for deres larver spiser plantegrønt.

Hos dahliaer finder insekter begge dele.

 

Sæt blomsterne det rigtige sted

Sørg for, at planterne står på et solrigt, åbent sted. Og sørg gerne for en 'blomsterrute', så sommerfuglene og bierne kan 'hoppe' gennem din have. Dejligt hvis naboerne også er med!

 

Skab drikkemuligheder

Når det er varmt, har insekterne også brug for noget vand. Plant derfor gerne nogle blomster med tragt alla løvemund. Vandet forbliver i de åbne rør efter et regnvejr (eller efter vanding af haven). Insekter kan bruge dette vand til at suge noget fugt op.

 

Flere havetips til en bi- og sommerfuglehave

Påskeliljer med åbent 'rør', hvori man nemt kan se støvdragerne, er fødekilde for vilde bier i det tidlige forår. Der er også (ufarlige) snyltehvepse og snyltefluer. Det er godt, fordi de samme insekter vil fjerne skadedyr, som de fodre (i stykker) til deres larver. Lokke dem!

Brug ALDRIG kemiske pesticider eller herbicider.

Hjælp havens sommerfugle gennem vinteren ved at efterlade døde planterester. Sommerfugle dvale i frøstande, under blade og i hule stængler som æg, puppe eller larve.

 

Flere (triste facts)

 Over halvdelen af Danmarks hjemmehørende arter af sommerfugle er truet, sårbare eller helt forsvundet. Siden 2014-16 er 49 ud af 69 sommerfuglearter gået tilbage. Hvis du vil vide mere om hvordan du hjælper havens sommerfugle, kan du læse mere her på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside: Sådan får du flere sommerfugle i haven

Kommentarer

Vær den første til at kommentere