Skip to main content
✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Czechia

  Czechia

  (CZK Kč)

 • Denmark

  Denmark

  (DKK kr.)

 • France

  France

  (EUR €)

 • Germany

  Germany

  (EUR €)

 • Italy

  Italy

  (EUR €)

 • Netherlands

  Netherlands

  (EUR €)

 • Spain

  Spain

  (EUR €)

 • Sweden

  Sweden

  (SEK kr)

VILD MED ZINNIA - OGSÅ KALDET FRØKENHAT

VILD MED ZINNIA - OGSÅ KALDET FRØKENHAT

Lav de smukkeste buketter og bede med Zinnia – også kaldet Frøkenhat

Giv din have det smukkeste liv med de fineste Frøkenhat-blomster i alt fra sarte pasteller til stærke farver – Frøkenhat er en sommerblomst, der sætter sit præg i havebedene. Hvis du elsker douche farver, er Frøkenhat den helt rigtige blomst til dig.

Frøkenhat stammer oprindeligt fra Mexico. På grund af sin oprindelse trives den bedst i varme omgivelser for at producere mange blomster. Til gengæld blomstrer Frøkenhat helt ind i september, og kun kulden og frosten i oktober får blomsterne til at visne. Hvis du vil dyrke Zinnia, skal du derfor så nye frø hvert år.

 

Der findes mange forskellige sorter af Zinnia

Der er et bredt udvalg af sorter og variationer af den farverige blomst Zinnia. Farverne spænder fra hvid til gul, rød og violet og diverse pasteller, men der findes også blomster i blandede farver. Frøkenhat er også den perfekte sommerblomst til din have, hvis du vil have fuld smæk på farverne.

Frøkenhat kan nå en højde på 25-80 centimeter, afhængigt af hvilken sort du dyrker. De kugleformede blomster tiltrækker mange sommerfugle, bier og små insekter i løbet af sommeren. Derfor kan du dyrke Frøkenhat for at øge insektlivet i din have og skabe bedre biodiversitet.

TIP: De høje sorter er perfekte til buketter, mens de lave sorter er bedst til at fylde i bede og krukker sammen med andre sommerblomster og stauder.Hvilke sorter vil du dyrke?

Du kan vælge Frøkenhat ud fra dine favoritfarver og størrelser. Det er ikke alle haver, der passer perfekt til de iøjnefaldende og farvestrålende Zinnia. Nogle haveejere forelsker sig ikke i dem, fordi farverne er meget kraftige. Her er nogle populære sorter, der er gode at plante:

- Elegans Queen red lime
- Zinderilla lilac
- EnvyZahara Dob. Rasberry Ripple
- Elegans Queen lime v BlotchFrøkenhat kan overordnet deles ind i tre typer, som du kan læse mere om her:

1. Lille Frøkenhat: Denne sort når en maksimal højde på 30 centimeter, men producere stadig mange blomster gennem sommeren. Den lille Frøkenhat findes i mange forskellige farver.

2. Mellem Frøkenhat: Denne variant er ca. mellem 30-50 centimeter høj. Farveudvalget er stort, og denne sort egner sig godt til at fylde i havesenge og krukker.

3. Kæmpe Frøkenhat: Med en højde på op til 80 centimeter hører de til blandt de største sommerblomster. Farveudvalget er stort, men blomsterne er tunge og kan knække i kraftig regn eller blæst, så du skal måske overveje at binde dem op, hvis de står udsat.Vil du dyrke Frøkenhat?

Zinnia kan plantes både i haven og i krukker, men uanset hvor du vælger at plante den, skal jorden være næringsrig. Sørg derfor for at gøde blomsterne regelmæssigt gennem blomstringsperioden, der starter i juni. Frøkenhat trives bedst i fuld sol og kan tåle tør jord.

TIP: Hvis du vil have mange blomster, skal du plukke dem. Jo flere blomster du plukker, desto flere blomster vil planten producere. Hvis du klipper visne blomster af, kan du også forlænge blomstringsperioden.

Generelt er det nemt at dyrke Frøkenhat, og blomsterne vokser hurtigt, så du kan plukke store buketter fra forsommeren til sensommeren. Zinnia er specielt velegnet til buketter, og blomsterne holder længe, hvis du regelmæssigt skifter vandet i vasen.Start med at forspire Frøkenhat

Frøkenhat er en årlig sommerblomst og ikke flerårig. Du skal derfor dyrke den fra frø hvert år. Du kan så Zinnia direkte i haven fra slutningen af april, når frostfaren er ovre, men det er en fordel at forspire planterne. På den måde sikrer du, at de udvikler sig bedst muligt, og du kan begynde at forspire Frøkenhat allerede i slutningen af marts.

Du kan bruge både drivhuset og vindueskarmen til forspiringsprocessen. Så frøene i god såjord, vand dem og vent i 1-2 uger, indtil de første spirer dukker op. Når planterne har foldet deres rigtige blade ud, skal de ompottes til større potter. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, mens planterne vokser i potterne. Når planterne bliver større, kan de bedre klare tørke.Er frostfaren forbi?

Frøkenhat kan slet ikke tåle frost, så du må først plante dine forspirede blomster i krukker og bede, når temperaturen er over nul grader - gerne mere. Du kan ikke plante dem ud i haven før tidligst i maj. Husk at hærde planterne, før du sætter dem ud, da det vil gøre dem stærkere.

Planteafstand afhænger af sorten du dyrker. Små sorter skal have en afstand på cirka 25 centimeter mellem planterne, mens større Zinnia har brug for en afstand på 40 centimeter.Sådan sår du Frøkenhat - trin for trin

1. Løsn jorden let ved at rive den og fjern eventuelle sten, grene og klumper.
2. Lav en sårille på højest 1 centimeters dybde.
3. Giv rillen rigeligt med vand, og lad det trække ned i jorden, så den bliver fugtig.
4. Læg frøene i rillen, dæk dem let og vand igen.

Efter såning skal planterne ikke tørre ud, så sørg for at vande regelmæssigt, især hvis vejret er varmt. Når planterne vokser sig større, kan du knibe blomsterne af efter det første, andet eller tredje bladepar. Dette vil få planterne til at forgrene sig og producere flere blomsterhoveder. Hvis du ønsker at bruge Frøkenhat i buketter, er dette et godt træk at gøre.

Nu er det op til dig at vælge dine kommende yndlingsblomster :-)

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.