Skip to main content
✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Czechia

  Czechia

  (CZK Kč)

 • Denmark

  Denmark

  (DKK kr.)

 • France

  France

  (EUR €)

 • Germany

  Germany

  (EUR €)

 • Italy

  Italy

  (EUR €)

 • Netherlands

  Netherlands

  (EUR €)

 • Spain

  Spain

  (EUR €)

 • Sweden

  Sweden

  (SEK kr)

Tips til Haven, Marts & April - Årets første forårsmåneder🌱

Tips til Haven, Marts & April - Årets første forårsmåneder🌱

Mange har i øjeblikket en del ekstra tid på hånden, da de hverken kan gå på arbejde, rejse på ferie eller benytte kultur- og fritidstilbud, da alt er lukket ned på grund af corona. Men der er en ting, du med sikkerhed godt må - også for Mette og Søren. Du må gå i haven. Du kan nemlig lige nu gøre en masse godt for din have, så den bliver lækker og veltrimmet til den varmere del af forårssæsonen (hvor du forhåbentlig får travlt igen på job etc) Og intet er mere hyggeligt, end at pakke ungerne godt ind og gå i haven.

Jeg er ikke selv ekspert på området, men jeg har haft have i mange, mange år, og er stor entusiast på området, og så har jeg mange års erfaring med indkøb af alt fra løg og knolde til blomsterfrø fra min tid som produktchef for Isabella Smith og ejer af Drømmeliv.dk. Så her får du nogle af mine personlige tips til at gå i haven i marts/April måned.

Der er som udgangspunkt to forskellige måde, man kan dyrke planter fra frø.
Enten sår man sine frø direkte på voksestedet, eller man kan forkultivere sine planter ved at så dem indendørs i såkasser eller hvad med at genbruge æggebakker eller noget af alt den plastik, du har tilovers, når du har handlet frugt og grønt. 

Billedresultat for plastemballage genbrug 
Man benytter forkultivering til nogle typer af frø, da planterne ellers ikke vil kunne nå at danne blomstring. For grøntsager gælder det, at forkultivering kan være nødvendigt, for at man kan nå at høste. 

Forkultivering bør som hovedregel ikke finde sted før sidst i marts. Hvis du ikke kan vente, og forkultiverer for tidligt, kan det hurtigt give lange og ranglede planter, som har vanskeligt ved at afhærde - vænne sig til klimaet udenfor de trygge rammer indendøre.

Jorden, som skal bruges ved forkultivering, bør være såkaldt så- og priklemuld. Almindelig pottemuld er for grov og for næringsrig. I så- og priklemulden kan man eventuelt iblande vermiculite eller perlite som begge er vulkansk sten. Granulaterne holder på fugten og giver luft i jorden. Det kan også være en fordel at dække frøene med disse granulater for at undgå svampeformering på toppen. Husk under alle omstændigheder at begrænse vandingen indtil spiringen har fundet sted. 

Du kan læse mere specifikt om de forskellige blomster- og grøntsagsfrø og deres behov under selve produktet.

 

Test af "gamle" frø 

Er du i tvivl om hvorvidt din opbevaret frø stadig er spiredygtige, kan du foretage en lille spireprøve af nogle enkelte frø på følgende måde:

*Læg noget gennemvædet vat (evt. Almindelige rondeller) på en tallerken.

*Pres frøene ned i vattet og dække tallerkenen med husholdningsfilm, en plastpose eller en glasklokke - alla når du dyrker karse.

*Placér tallerkenen ved  stuetemperatur, 20-25 grader - Sørg for at lufte ud, så frøene ikke rådner.

Er de 'gamle' frø stadig spiredygtige, vil de fleste typer frø begynde at spire inden for 2-4 dage.

PS! Vær dog opmærksom på at ovenstående er egne erfaringer og meget generelt. Fx spirer salat nødigt ved temperaturer over 20 grader, mens chili og peber først spirer ved ca. 25 grader. Andre frø skal have kulde etc.

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.