Skip to main content
✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Czechia

  Czechia

  (CZK Kč)

 • Denmark

  Denmark

  (DKK kr.)

 • France

  France

  (EUR €)

 • Germany

  Germany

  (EUR €)

 • Italy

  Italy

  (EUR €)

 • Netherlands

  Netherlands

  (EUR €)

 • Spain

  Spain

  (EUR €)

 • Sweden

  Sweden

  (SEK kr)

Kom godt i gang med forspiring af blomsterfrø

En pose blomsterfrø er en pose fuld af gyldne løfter. Der er noget vildt fascinerende ved at fremdrive sine egne blomster og grønsager fra små bitte frø. Tænk, at et sparsomt indhold i en lille flad pose - med lidt møje og flid - kan forvandles til bugnende buketter eller velsmagende madretter. 

Der er rigtig mange fordele ved at turde kaste sig ud i sorter, der også kan forspires - ikke mindst dette forår anno 2020, hvor vi alle er mere eller mindre i karantæne pga Coronavirus.

Du kan vælge imellem mange flere plantevarianter, når du kan forspirer, prisen pr. plante bliver væsentlig billigere, end hvis du køber stauder, og du får så mange oplevelser og dejlig timer med noget, der giver mening - også når det ind imellem fejler, og posen med magi bliver til et ringe udbytte, fordi du overså et eller andet undervejs - for sådan er det også at være haveentusiast. Men bare rolig - forspiring er ikke forbeholdt folk, der er født med grønne fingre. Det er let at lære, men til gengæld meget svært ikke at blive en lille smule grebet af forårsstemning, når de små frø begynder at spire. Læs med her, og få styr på de forskellige stadier af forspiring.

 

Hvornår:

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilke frø du planter hvornår. Hvis du er i tvivl mht den enkelte sort, kan du altid søge svar på vores side under produktet eller på selve frøpakken.

Vær opmærksom på, at nogle frø spirer på få dage, mens andre tager mange uger om at komme i gang. Jeg har hovedsageligt valgt frø, der enten kan sås direkte på friland, eller kan forspires i løbet af marts/april. Alle burde kunne få succes med de sorter, jeg sælger på shoppen

 

Dyrkningsmetode:

Der er mange muligheder for at forspirer frø i fx. vindueskarmen, og du behøver ikke investere i en masse dyrt udstyr – og slet ikke de mange varianter i plast.

I mange tilfælde er en plastikbakke fra fx. Jordbær, salater eller æggebakke super ideel - alt efter om du vælger bredsåning eller enkeltfrø-såning.

 

Ved bredsåning er det lettere at holde jorden fugtig og sikre sig, at frøene spirer, særligt hvis du også bruger et minidrivhus (jordbærbakken mm). Ulempen ved denne form for forspiring er, at det kan være sværere at adskille planterne, når de skal prikles og sættes i potter senere hen.

Hvis man vælger enkeltfrø-såning er det en god ide at så to frø sammen, og lade begge spirer. Derefter fjerner man den svageste plante. Store frø som eksempelvis ærteblomst, egner sig bedst til at blive sået i en potte med det samme.

Husk, at ligegyldig hvilken form du vælger, så skal der være hul i bunden af din urtepotte eller -kasse, så vandet kan løbe fra. 

Jeg har ikke selv glæden af et egentligt drivhus, så her må du søge erfaring et andet sted på nettet.

 

Jord, Vanding og Lys:

Når frøene skal plantes, er det vigtigt, du vælger den rigtige jord. Du kan købe en speciel så- og priklemuld, som er gødningsfri, og som giver frøene de optimale forhold for vækst. Det er vigtigt, at du ikke gøder, for at undgå alt for meget grønt.

Vigtigt! Nogle frø kræver et døgn eller to i køleskabet eller at ligge i vand forinden. Det har vi selvfølgelig vejledt om under selve produktet.

Plant frøene i et lille hul, der ikke er for dybt (tommelfingerregel er ca. 3xfrøets størrelse).

Når planten spirer, kan frøskallen ind imellem sætte sig fast i spidsen af kimbladene, og gøre det svært for planten at folde sig ud. Hvis det er muligt lige at vippe frøskallen af, er det en god hjælp. 

Stil dine spirer i en vindueskarm med rigeligt - men ikke direkte sollys, og sørg for at holde jorden fugtigt, men aldrig direkte våd. Stil aldrig din forspiring over en radiator, da varmen giver ranglede planter.

 

Prikl og Plant ud:

Placerer planterne i deres nye potte, trykker jorden til omkring dem og stiller dem tilbage i vindueskarmen. Hvis du har brugt minidrivhus, behøver du det ikke længere nu. Du kan typisk sætte dine planter udenfor i maj måned, når der ikke længere er fare for frostvejr. Nogle planter kræver at blive afhændet inden. I de få tilfælde, hvor det er nødvendigt på mine udvalgte frø, vil det stå under produktet.

Rigtig God Fornøjelse,
Kristina Løvendal 

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.