EN LILLE GUIDE TIL PLANTNING OG PASNING AF DAHLIA/GEORGINER
Det er ikke mange år siden, at Dahlia var dømt ude af de mest moderne haver. Dahlia var lidt af en barok-blomst - som i øvrigt tidligere gik mest under navnet Georgine. MEN i dag er Dahlia igen en af de mest eftertragtede planter i haven - og med god grund. Hver eneste plante kan nemlig give op til 100+ blomster; lige til at plukke ind og stille i vase. Og jo flere du plukker, jo flere nye knopper får planten.
Vidste du: Dahlia kan du snildt bruge den som pynt i madlavningen. Både blomsterblade og rødder er nemlig spiselige. Oprindelig stammer georginerne fra Mexico-området, hvor indianerne dyrkede dem i stor stil. Dahlia kan nemlig give et større udbytte end f.eks. kartoflen. Læs mere om spiselige blomster her>>
PLANTE DAHLIAER
Når du har modtaget dine Dahlia, er det vigtigt, at du hurtigt tager dem ud af posen og opbevarer dem tørt og godt indtil udplantning - Helst på et køligt, og helt sikkert frostfrit sted som f.eks. kælderen eller trappeopgangen. Tag en luftgennemtrængelig (fx. en gammel æblekasse med aviser i bunden, og læg dahliaerne i den.
Hvornår planter man georginer?
Temperaturen er en afgørende faktor for, hvornår du skal plante georginer (også kaldet dahlia) i haven. Når du planter Dahlia/georginer, lægger du enten de såkaldte Dahliaknolde direkte i jorden, når jordtemperaturen er over 12-13 grader, og det er helt slut med nattefrosten. Eller du forspirer georgineknoldene, inden de plantes ud i haven.
Ønsker du at komme i gang tidligt, kan du begynde at forspire i april, hvor knoldene lægges i krukker med spagnum, der opbevares i fx et drivhus. I løbet af maj, kan de forspirede georgineknoldene plantes ud haven.
Eller du kan spare dig selv dette skridt og plante direkte på friland, så snart al fare for frost er ovre - typisk slut april/start maj.
Fordelen ved den første variant er indlysende. Dahliaplanter, der bringes tidligt i blomst, blomstrer meget tidligere, nogle gange så tidligt som i juni - hvis de altså ikke pludselig får frost.
Dahlia er sommer- og efterårsblomstrende, og vil glæde dig med hundredvis af lækre blomster i flere måneder.
I år vil jeg prøve en ny metode. Jeg har ikke læst om den eller fået den anbefalet, så det er på egen regning. Jeg vil plante et par knolde i hver sin spand med huller. Når tiden er inde til at sætte dem ud, skal de blive i spanden og op i farveafstemte højbede. På den måde håber jeg, at jeg kan undgå, at de kommer på sneglenes menu OG at jeg nemt kan få dem alle op, så jeg kan lægge dem væk over vinteren, og dele dem op til næste år.
NB! Du bør altid plante dahlia i løs kvalitetsjord på et solrigt sted. Hvis du planter i haven, skal du grave et bredt 5-10 cm dybt hul. Selve stilken bør kun være minimalt dækket af jord. Så snart du ser den første grønne af dahlia, kan du vande dem for første gang.
Vand grundigt – endelig ikke sjatvanding hver dag. Vand ca. en gang om ugen og to gange i tørre perioder
Så snart dahliaerne begynder at vokse, bør du tænke over, hvordan du vil støtte dem. Efter min erfaring er dette et absolut must, især for storblomstrede georginer. De mindre pompom-dahlia vokser nogle gange godt uden støtte, men de store sorter, har brug for hjælp - især hvis du ikke har læ i haven. Jeg stikker bare en bambuspind ved siden af hver plante, og når den er 50 cm høj, binder jeg den til den.
I år, hvor jeg planter mine dahlia i højbede, vil jeg købe noget stormasket hønsenet og sømme fast oven på mine rammer. Så skal planterne blot stå ca. 20 cm nede i rammen. Det tror jeg bliver godt!
Et vigtigt tip: Så snart dahliaerne har en stilk på cirka 50 cm, bør du nippe dem af til cirka 30 cm over en bladroset. Dette lille fif vil give dig den dobbelte mængde af blomster, da dahliaen vil forgrene sig på dette tidspunkt.
Hvis du vil forspirer dine Dahlia vil jeg anbefale dig at se med på denne Youtube film
NÅR DU SKAL GRAVE DINE DAHLIA OP
Dahlia er faktisk flerårige, men de tåler ikke frost. Derfor skal du grave dine planter op, når frosten er på vej - hvis du altså vil overvintre dine knolde. Og hvorfor skulle du dog ikke lige bruge lidt tid på det, når du ved, at du så til næste år får en endnu større knold, du måske ovenikøbet kan dele ud af!? Du graver forsigtigt knolden op med en gravegaffel og renser den fra jorden. Tør dem lidt og opbevar dem et frostfrit, men køligt og tørt sted - for eksempel i en luftgennemtrængelige kasse eller papkasse i kælderen. Temperaturer må helst ikke overstige maksimalt 10°.
Du kan med fordel dele dine dahlia i vinteropbevaringsperioden. Delingen skal foregå på en sådan måde, at hvert stykke knold stadig har såkaldte øjne, som det kan spire igennem igen. Se her hvordan>>
Du kan også vælge at tage chancen, og lade knoldene blive i jorden og håbe på endnu en mild vinter. I så fald er det ideelle sted vigtigt. For at den metode kan lykkes, skal du om foråret lægge dine knolde på et meget beskyttet sted - for eksempel nær en varm husmur. God dækning er vigtig. Læg en masse kompost og blade op omkring planten.
DAHLIAS FJENDE NR. 1
Dræbersneglen - desværre behøver den slibrige lille fætter nok ikke yderligere introduktion :-( Der findes mange tutorials på Youtube om hvordan man kan slå de små kræ ihjel, så der må du selv google dig frem. Men da jeg som sagt har valgt at lægge mine knolde i højbede i år, har jeg et rigtig godt fif: Kobbertape!
Kobbertape kan du bla. købe i Harald Nyborg.
God Fornøjelse!
Comments