✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Danmark

  Danmark

  (DKK kr.)

 • Frankrig

  Frankrig

  (EUR €)

 • Holland (Nederlandene)

  Holland (Nederlandene)

  (EUR €)

 • Italien

  Italien

  (EUR €)

 • Spanien

  Spanien

  (EUR €)

 • Sverige

  Sverige

  (SEK kr)

 • Tjekkiet

  Tjekkiet

  (CZK Kč)

 • Tyskland

  Tyskland

  (EUR €)

8 GODE RÅD TIL HAVEN I MAJ

8 GODE RÅD TIL HAVEN I MAJ

I maj kommer der gang i haven, og der er masser at gå i gang med.

Læs mere her og se, hvad du kan så og plante.

Hvad kan man så, og hvad kan man plante i maj, er der mange, der er i tvivl om, og rigtig mange haveejere oplever desværre, at de kommer alt for tidligt i gang - og til ingen verdens nytte. Når det kommer til havearbejde, er det i høj grad naturen, der bestemmer slagets gang. Rigtig meget afhænger nemlig af jordens temperatur. Er jorden for kold, bliver dit møjsommelige arbejde nemlig ikke til noget. Men i maj, er jordtemperaturen nærmest er perfekt til at plante og så rigtig mange sorter i. Dog skal du undgå tørre, blæsende og  alt for varme dage til udplantning, da planterne her har større fordampning. Sørg for at vande rigeligt, specielt i tørre perioder. 

Her får du 8 gode råd til haven i maj.

1. Få has på ukrudtet allerede nu.

Jo mere, du er er over ukrudtet netop nu, jo nemmere en sommer får du. Lug ukrudtet i takt med at det myldrer frem. Du kan blandt andet fjerne mælkebøtter, som blomstrer netop nu, og holde skvalderkålen i skak.

 

2. Så og plant masser af planter og blomster i maj

I maj kan du med sikkerhed plante alle arter af stauder, buske og mindre træer i potter, og masser af blomsterfrø er også klar til at blive sået på friland i maj

Nogle af de mest populære sorter, der kan sås er bl.a. følgende blomster:

 • Ærteblomst
 • Akeleje
 • Zennia
 • Solsikke
 • Stolte kavalere
 • Vilde blomsterblandinger..

3. Luft ud og vand løs i drivhuset

Inden du går i gang med den nye sæson, når det kommer til drivhuset, skal du sørge for en grundig, organisk rengøring. Skidt og snavs samler sig nemlig hurtigt i drivhusets hjørner, så skadedyr, svampe og sygdomme har de bedste betingelser for at overvintre. Derfor er det en god idé med en grundig rengøring af drivhus enten i foråret eller efteråret, så de nye planter ikke straks bliver angrebet.

Er du klar med kost og spand? Her får du Hverdagshavens guide til, hvordan du skal rengøre dit drivhus. Husk at anvend organisk, brun sæbe. Du finder link til køb af organisk sæbe i artiklen om rengøring af altanen - også her på bloggen.

Sørg i øvrigt altid for god udluftning i drivhuset, da planterne ellers får hedeslag - også allerede i maj. Suppler på varme dage med at lade døren stå åben.

Plant først dine nyindkøbte agurke- og tomatplanter ud i drivhuset, når nattemperaturen i drivhuset er over 15 grader. Ellers dør de.

4. Gød havens planter

I maj er mange af havens planter i god vækst, og nogle planter kan med fordel gødes. Har dine planter fx gule, lyse blade, kan det skyldes mangel på næring/gødning.

I køkkenhaven fjerner man hvert år næringsstoffer fra jorden, når man høster grøntsagerne, og efterhånden vil der blive mangel på de vigtige næringsstoffer i jorden, hvis du ikke også husker at tilføre næring. 

Det betyder, at planterne vil gro dårligere, og udbyttet blive ringere. Derfor er der brug for at tilføre næringsstoffer med en eller anden form for gødning, hvis jorden ikke skal blive udpint med tiden, og selvfølgelig skal du sørge for at vælge organisk gødning. Her får du Haveselskabets anbefalinger

5. Vand haven i maj

Er måneden tør, skal du vande - mærk efter i jorden, og tjek gerne hver dag.

Det er vigtigt, at jorden er fugtig, for at planterne kan danne vitale rødder. Et stort rodnet giver større planter og dermed bedre chancer for overlevelse i tørkeperioder.

6. Så grøntsager på friland i maj

Skal du selvså de mere sarte, varmeelskende planter så som græskar, squash, bønner og majs, kan du så dem direkte i jorden allerede nu - hvis du altså husker at dække de nysåede frø til med fiberdug eller plastik, får de hurtigere fat og kan vokse sig store.

Er jorden for kold, rådner frøene og spirer aldrig frem.

7. Hold fortsat øje med nattefrost

Fra midt maj er risikoen for nattefrost normalt ovre, men sørg alligevel for at have plastik parat til overdækning. Dæk sommerblomster og dahliaknolde med plastik eller aviser, inden du går i seng, hvis du ved, at temperaturen bliver under 0 grader.

Pas især på nye sommerblomster og andre sarte vækster samt kartofler og løg, i køkkenhaven. De kan gå helt til, eller for løgs vedkommende, gå i stok.

9. Bekæmp bladlus, inden de går amok

Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. Så snart du får øje på dem, skal du gå i gang, hvis du skal have bare en lille chance for at komme dem til livs.

Brug insektsæbe fra planteskolen eller endnu bedre (og billigere) lav din egen. Her får du min opskrift på en hjemmelavet harmløs mikstur med en overraskende ingrediens fra køkkenet, som jeg selv fik af en ven for nogle år siden, og som rent faktisk virker:

Opskrift på organisk bladlusspray

 • Fyld en almindelig sprayflaske af plastik 3/4 op med almindelig vand.
 • Tilsæt et par dråber bionedbrydeligt opvaskemiddel fx. vores Maison Belle.
 • Put et par fed hakkede hvidløg ned i væsken.
 • Ryst det hele godt sammen, og lad det stå natten over, så mixturen bliver god og kraftig.
 • Spray planterne og bladene, der er ramt af bladlus, med den kradse væske.
 • Husk endelig også at spraye under bladene. Det er nemlig her, bladlusene foretrækker at sidde.

Blandingen af opvaskemidlet og hvidløgene passer godt sammen, fordi opvaskemidlet dræber bladlusene, mens hvidløgene skræmmer nye bladlus væk.

Alternativt kan du spule fx. dine roser, og andre planter hvor bladlusene har angrebet, med din havevandforstøver med en kold, halvhård stråle. Pas på, strålen ikke bliver for kraftig.

Mon ikke, du og din have nu er klar til endnu en dejlig havesæson med masser af glæder - og selvfølgelig også enkelte sorger. Dem kommer man som haveejer aldrig helt udenom. Men måske er det netop derfor, haven er noget helt særligt for mange mennesker. Det kræver faktisk en hel del arbejde og masser af viden, at få en frodig, blomstrende have. Det kommer aldrig af sig selv.

Kommentarer

Vær den første til at kommentere