✔PERSONLIG SERVICE ✔SHOP PAY & SIKKER BETALING ✔GRATIS FRAGT FRA 399,- ✔30 DAGES RETURRET
 • Dansk
 • Deutsch
 • English
 • Danmark

  Danmark

  (DKK kr.)

 • Frankrig

  Frankrig

  (EUR €)

 • Holland (Nederlandene)

  Holland (Nederlandene)

  (EUR €)

 • Italien

  Italien

  (EUR €)

 • Spanien

  Spanien

  (EUR €)

 • Sverige

  Sverige

  (SEK kr)

 • Tjekkiet

  Tjekkiet

  (CZK Kč)

 • Tyskland

  Tyskland

  (EUR €)

DAHLIA - DE 5 VIGTIGSTE TIPS OG TRICKS!

DAHLIA - DE 5 VIGTIGSTE TIPS OG TRICKS!

SKAB SMUKKE BEDE MED DISSE OVERDÅDIGE, LANGTIDSBLOMSTRENDE VIDUNDERE

Som hos så mange andre blev mit første møde med DAHLIA på en planteskole. Planten var lille og fin, og kostede en formue. Da jeg endelig gav mig i kamp med egen dyrkning fra knold til plante, var jeg begejstret og lidt chokeret på samme tid. Jeg havde plantet en kæmpe tallerken dahlia, og var både chokeret og imponeret over størrelsen på ​​blomsterne, de lange skrøbelige stilke og blade. Men lykken varede kort, før hele molevitten klaskede sammen, da den blev offer for en kraftig sommerregn. Jeg havde ikke støttet planten, som derfor klaskede sammen pga. vægt og vind :-(

Andre knolde kom slet ikke op, og ved nærmere eftersyn kunne jeg se, at det, der den ene dag var små fine skud, den næste dag var gnavet ned til grunden. Der havde været snegle i løbet af natten. Og lige meget, hvor meget dyrt indkøbt Ferramol, jeg smed omkring planterne, blev de ikke rigtig til det store.

Sidste år kæmpede jeg med manglende regn, som satte blomstringen sent igang - men igang kom den; oh boy!

Der er altså mange uforudsete udfordringer, når man starter ud som havemand M/K, eller forsøger sig med nye sorte - men er dette mon ikke også noget af sjælen i at være florist i hjertet. Det tager tid, kræver flid, erfaring og en lille smule held til at starte med. Men hurtigt lærer man at høste af sine erfaringer; so to speak.

Her er mine fem ultimative tips fra mange års erfaring med DAHLIA; en af havens absolut mest overdådige skønheder:

 

1. LILLE OG VÅGEN

Hvis du aldrig har dyrket dahliaer før, så prøv de mindre blomster først, så som fx.  pompom dahliaer eller Dekoraktiv Dahlia str. M. De er meget mindre vejrudsatte og kræver mindre støtte. Derudover er de ikke overvældende, som nogle af de storblomstrende faktisk godt kan være, men passer bedre ind i et helhedsbillede og i buketter med blandede blomster.

Foto Credit: Jora Dahl

2. EN ENLIG SVALE GØR INGEN SOMMER

Alt efter hvor stort et bed du har, vil jeg råde dig til altid at plante minimum tre Dahlia i samme bed - Det kan enten være tre ens planter, eller tre planter, der matcher hinanden i farve og størrelse. 

 

3. DET BEDSTE STED FOR DAHLIAER

Der er tre gode pladser til Dahlia i haven: Enten i en stor potte, i et bed med stauder og etårige planter eller i et separat Dahliabed. 

De er som regel mere sneglesikret i potter og højbede (med kobbersnore el.l. om), men har tilgengæld også brug for mere pleje og vand. 

De udfylder huller i bede meget hurtigt og er "bæredygtig" da de snildt kan blomstrer i op til fire måneder med ordentlig pleje og beskæring. Her skal man først og fremmest passe på, at de ikke bliver skygget af større planter, og at de har plads nok til udvikling (mindst 50 cm i diameter). 

Endelig - hvis du har mange planter - kan du vælge at stille dem i et helt bed for sig selv. Her kan du lægge tulipaner og påskeliljer, der blomstrer om foråret, efterfulgt af Dahliaer, der kan plantes i jorden umiddelbart efter blomstring, fra midten af ​​april/maj. Men husk at giver Dahlia den støtte, de har brug for, inden de kommer op. Du behøver ikke at tænke på, at det skal være et smukt net el.l. for de vil næsten ikke være synlige, når først planterne skyder i vejret. Hvis du har mange Dahlia, er dette den nemmeste måde.

 

4. LESS IS MORE

Vælg ikke for mange forskellige varianter i for mange forskellige farver og vær altid opmærksom på et ulige antal planter, det sikrer et harmonisk udseende.

5. FORBERED TIL TIDLIG BLOMSTRING

Dahliaer vil blomstre i månederne indtil den første frost, hvis blomsterne klippes regelmæssigt. Plantes de frostfrit fra midten af ​​april/maj, starter blomstringen normalt i slutningen af ​​juli/begyndelsen af ​​august. 

Prøv at forplante i det mindste nogle af Dahliaerne, for at forlænge sæsonen. Du skal blot plante Dahliaen i en potte og stille den et frostfrit sted. Dette er teoretisk muligt fra marts eller april, hvis de ikke bliver udsatte for frost mens de venter. De 1-2 måneder er så utroligt meget værd, hvis du spørger mig. Disse Dahlia blomstrer allerede fra slutningen af ​​maj eller juni, og kan være med til at udfylde tiden, indtil enårige eller sommerstauder kommer i gang. Men husk at klister et kobberbånd omkring potterne, så planterne ikke bliver spist af slimede snegle, der kan komme ind gennem selv de mindste sprækker.....eller allerede ligger i drivhuset som æg, og bare venter på føde.

Hvis du vil lære mere om pleje af Dahlia, så klik her.

 

Kommentarer

Vær den første til at kommentere